Eten uit de buurt

Begrijp me goed: ik ben echt voor een groenere buurt. Maar om nou bloemkool, broccoli en kroppen sla in de stad te gaan telen of bloembakken met groenten en kruiden aan je gevel te hangen of het park vol te planten met appelbomen, spruiten en knolselderij… nou nee.

Eigenlijk vind ik het telen van groente en fruit wel een vak. Aan de rand van dorp en stad is voor tuinbouw een mooie plaats. Het biedt vers product en werk voor veel mensen. Wat verder van de stad houden we melkvee en andere beesten voor vlees en eieren. Nog wat verder wordt het minder intensief en telen we akkerbouwmatig gewassen en we geven de natuur wat ruimte. We versieren het cultuurlandschap met bomen voor hout, noten en fruit.

Organisch afval uit de stad brengen we terug als compost op het land, Mest van het vee gaat naar de akkers en de producten van het land komen op de markt in de dorpen en steden. Het is een levendige uitwisseling. Al die werkers op het platteland maken een gebied waar de mensen uit de woongebieden graag naartoe fietsen of doorheen wandelen.

Er zijn een paar landjes op de wereld die geen landbouw kennen. Niemand wil afhankelijk of chantabel zijn omdat er geen eigen voedsel is. Er is veel te zeggen voor voedselproductie op enkele straten afstand.

Behalve het verse aan voedsel van om de hoek is er ook de verbondenheid met de producent. Je weet waar je eten of je bos bloemen vandaan komt. Dat geeft meer vertrouwen dan welk keurmerk ook.

Ieder zijn professie en landbouw is ook een professie. Oké, als je graag de groenten uit het plantsoen eet of een stoeptegel eruit licht en daar aardbeien laat groeien, ga je gang. De volkstuin, moestuin of plantenbak mag er zijn en ieder die dat wil kan daar ontzettend veel voldoening uit halen. Maar voor voldoende productie voor iedereen en een faire beloning voor alle inspanningen voor boer en tuinder verwijs ik iedereen graag naar de buurtboer aan de rand van de stad.

Zelf geplukte bloemen vormen een boeket met een leuke herinnering

2017-09-21T14:44:24+00:00 06-08-2017|blogs, landbouw, platteland|

Geef een reactie