Terugverdientijd

Als je vertelt dat je zonnepanelen op je dak hebt gelegd, is de meest gestelde vraag ‘hoe lang duurt voor je ze terugverdiend hebt?’. Zouden mensen dan voor zonnepanelen kiezen omdat ze willen verdienen aan die dingen. Veel mensen rekenen er aan. ‘De rente is laag, dus verdien je meer aan zonnepanelen dan wanneer je het geld op de bank zet’, zeggen ze.

Zou zonne-energie een economische keuze zijn? Voor mij niet. Het is betaalbaar geworden en als er niet te veel bij hoeft, kan het goedkoop een stukje bijdragen aan het milieu. Van de 4.000 kilowattuur die ons huishouden per jaar gebruikt, wekken we nu 3.000 op. Vorig jaar was het zelfs 3.100 kilowattuur.

Maar er gebeurde nog wat. We werden ons veel bewuster van ons gebruik. De apparatuur die we kopen wordt steeds energiezuiniger en we doen eerder lampen uit (of niet aan). Ons verbruik zakte met 400 kilowattuur. Nu zien dat vol te houden of nog verder te verlagen.

Een volgende koelkast wordt weer een paar honderd kilowattuur zuiniger per jaar en het afzuigsysteem kan energiezuiniger en bij alle andere apparaten geldt dat ook in enige mate. Over een paar jaar zijn we energieneutraal en dus onafhankelijk.

Laatst stond er iemand van een energiebedrijf voor de deur: ‘Uw elektriciteit kan goedkoper!’ ‘Ik dacht het niet meneer. Wij gebruiken bijna niets meer.’ Huilend droop de verkoper af. Hij voelde dat het einde van zijn vak naderde.

Toch denk ik dat we nog een andere verandering krijgen: alles wordt elektrisch. We gaan elektrisch rijden en elektrisch stoken met een warmtepomp. De gas aansluiting gaat weg en we gaan helemaal elektrisch koken.

Probleem: zoveel dak heb ik niet! Ik zoek al naar een nokturbine en wat losse molentjes voor op het dak. Het Groningse gas kan dan blijven waar het zit. De molentjes en turbines moeten wel geruisloos zijn en de buurt moet ze niet al te lelijk vinden. Toch gaat dat gebeuren.

Samen met al die mensen die onafhankelijk van de kern- of kolenstroomaanbieders willen worden vormen we een nieuw netwerk. Dat gaat het energie-internet heten. Ik lever jou als ik teveel produceer en ik neem van jou af als jij over hebt. De rest stoppen we in de accu van de auto en nog meer reserve stroomvoorraad in de accu in ieders bijkeuken. Zo wordt het. Wacht maar! Of liever: doe mee!

2017-09-24T14:32:06+00:00 28-05-2017|blogs, energie|

Geef een reactie